Frigjøringsnøklene
Hjem     Becantus forlag    Ingers fredsarbeid

Frigjørings-nøklene

Praktisk bruk

Følelseskart

Å finne
minnet

Det indre
barnet

Irrasjonelle
mønstre

Løsriving

Å bli glad
i seg selv

Viljestyrke og tålmodighet

Butikk


Hvorfor er det så viktig å verdsette seg selv?

Først og fremst er det fordi cellene våre arbeider etter et prinsipp om selv-kjærlighet. Det er drivkraften til liv i hver eneste celle. Alle negative tanker om oss selv reduserer livsenergien.

Det var da jeg kom over en bok om hvor viktig det er å akseptere seg selv slik man er, at dørene virkelig begynte å åpne seg. Jeg oppdaget hvor viktig det var å være seg selv og ikke være slik som andre forventet av meg, eller som motene eller oppfatningen i samfunnet sier at man burde være. Døren inn til å bli glad i seg selv er alltid selvaksept.  Det betyr ikke at man nødvendigvis skal akseptere alt man gjør fordi da kan man gå i grøfta. Det handler om å være ærlig med seg selv og stoppe og tenke. Tørre å gjøre ting som du vet er riktig for deg selv om andre forventer noe annet.

Kjærlighet til en selv fra et begrenset perspektiv kan lett bli egoisme.  Hvis du setter deg selv først når du trenger det for din egen utvikling, er du ikke nødvendigvis egoistisk.  Ekte kjærlighet til ditt eget selv har ingen ting å gjøre med grådighet, sjalusi eller det å søke oppmerksomhet. Det er å verdsette seg selv slik man er født til å være.

Egoisme er derimot frykt for ikke å være elsket, for ikke å få nok, for å bli forsømt, for ikke å være bra nok eller å bli avvist. Slike følelser har man fordi man en gang i fortiden har opplevd noe som fikk en til å føle slik.   Dette er ikke lett å forstå for omgivelsene, for en egoistisk person virker ofte ubehagelig å være sammen med. Men sannheten er at det alltid er følelsesmessige sår som ligger bak negativ oppførsel.
Vel, jeg antar at mange av oss har vært egoistiske mange ganger når vi har vært redde for ikke å få vår del av kaka... slik at vi kjenner oss igjen. Derfor er det fint å lære om hvordan psyken fungerer.

Jeg trodde jeg måtte være perfekt for å akseptere og være glad i meg selv.  Det var svært vanskelig å akseptere magen og sjokoladespisinga mi...  Men jeg fant ut at det var nettopp det jeg måtte gjøre. Når vi ikke aksepterer en del av oss selv, kan vi komme til å fornekte den.
Hvis du tror at du må forandre kroppen før du begynner å akseptere den, understreker du at du er misfornøyd og tilstanden blir dårligere.  Hvis kroppen er herjet på grunn av negativ tenkning oppstått på grunn av noe du har opplevd eller gjort tidligere i livet, trengs det at du erkjenner og tilgir deg selv. Da responderer kroppen på det.
Aksepter deg selv slik du er.  Du kan starte nå med en gang.  Øyeblikket er alltid utgangspunktet og nuet er alltid med oss.  Du kan ikke vente til du har tatt av noen kilo eller sluttet å røyke.  Begynn å akseptere kroppen din, sinnet ditt og vanene dine slik som de er i dag.  Begynn å akseptere og tilgi deg selv mens du fremdeles har problematiske vaner.  Det er nøkkelen! Når du så tilgir deg selv for det du føler du gjør galt, slipper det som regel fort og du setter deg selv fri.

 

HJEM